BET este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori Bucuresti încă din septembrie 1997 și cuprinde cele mai lichide 10 societăți listate la BVB. Indicele este ponderat cu capitalizarea free-floatului celor 10 companii și nu este ajustat pentru dividende. Componența și structura indicelui sunt revizuite trimestrial și ori de câte ori este nevoie de către Comitetul Indicilor. Mai multe detalii despre mecanismul de construcție al indicelui pot fi găsite în manualul indicelui BET. Detalii cu privire la componența și evoluția recentă a indicelui BET pot fi găsite aici.

Orice piață de capital care se respectă are cel puțin un instrument care le permite investitorilor să își construiască expunere pe indicele sau pe indicii reprezentativi. Cel mai eficient și usor de folosit instrument de acest gen se numește Exchange Traded Fund (ETF) și are ca scop principal replicarea performanței activului suport. În Romania, ETF BET Tradeville este singurul ETF care replică un indice local, respectiv indicele BET.

couple_investingETF BET Tradeville a fost lansat pe 29.08.2012 și a crescut cu 44% până la 28.11.2014. Creșterea se datorează aprecierii indicelui BET. Piața de capital românească se află într-o poziție favorabilă, cu premise pentru atingerea nivelului pre-criză în următorii doi ani, datorită situației macroeconomice stabile și posibilității trecerii la statutul de piață emergentă. Astfel, este posibil ca indicele BET să retesteze maximele istorice în următorii 2 ani.

Prezentăm mai jos câțiva factori care ar putea influența evoluția indicelui BET în următorii ani. Menționăm că datele prezentate mai jos sunt actualizate la 30.09.2014.

Posibilitatea includerii în Indicele MSCI al Piețelor Emergente.

România este în prezent inclusă în Indicele MSCI al Piețelor de Frontieră, dar în următorii ani ar putea trece la Indicele MSCI al Piețelor Emergente. Pentru ca upgrade-ul să fie realizat, piața locală trebuie să îndeplinească o serie de criterii atât calitative, cât și cantitative.

Astfel, este nevoie ca minim 3 companii locale să îndeplinească criteriile de mărime și lichiditate în același timp. Societățile listate la Bursa de Valori București (BVB) care ar putea respecta aceste criterii sunt OMV Petrom, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Romgaz și Electrica. Alte două mari companii deținute de stat ar putea fi listate la BVB în anul 2015.

Spre sfârșitul anului 2013, BVB, împreună cu Guvernul Romaniei și cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, a creat un grup de lucru având ca principal obiectiv eliminarea celor 8 bariere care stau în calea dezvoltării pieței de capital românești. Aceste bariere includ, printre altele, aspecte referitoare la accesul pe piața de capital, conformarea fiscală a investitorilor și procedura de plată a dividendelor. Guvernul României a aprobat un proiect de lege care se află în prezent (octombrie 2014) în dezbatere publică și care ar trebui să elimine cele 8 bariere.

Stabilitatea macroeconomica.

După cum se poate observa în tabelul alăturat, Romania se situează într-o poziție macroeconomică favorabilă față de media țărilor din zona euro. Banca Națională a României încă are spațiu pentru o viitoare relaxare monetară, rata de dobandă locală fiind de 2.75%, în timp ce Banca Centrală Europeana (BCE) a redus în septembrie rata de refinanțare până la 0.05%. Rata de creștere a PIB-ului este estimată să atingă 2% în următorii doi ani. BCE va continua, probabil, să aplice politici monetare neconvenționale pentru a impulsiona creșterea economică și inflația, iar Romania se află în situația de a profita de revenirea europeană, având în vedere că 72% din exporturi merg către UE.

Dividende atractive.

O treime din indice este format din companii deținute de stat, obligate prin lege să distribuie cel puțin 50% din rezultatul net sub formă de dividende (randamentul dividendului în 2014 pentru aceste companii se situează între 5% și 12%). Mai mult, cele mai mari 2 companii din indice (cu o pondere cumulată de peste 40%), OMV Petrom (SNP) și Fondul Proprietatea (FP), sunt plătitori generoși de dividende. În trecut, FP a distribuit 90% din profit sub formă de dividende, iar obiectivul actual al conducerii este diminuarea discount-ului între VUAN-ul fondului și prețul acțiunii până la 15% (în prezent, discount-ul fiind de 27%). În ceea ce privește OMV Petrom (SNP), în ultimii cinci ani compania a avut o rată medie de distribuire a profitului de 40%. Sectorul bancar are o pondere de 30% în indicele BET.