Haideți să vedem de ce este nevoie ca să economisești o parte din venitul tău lunar și mai ales, care sunt opțiunile pe care le ai pentru plasarea economiilor tale.

Problema demografică sau de ce am nevoie de economii ?
Din cauza tendinței de îmbătrânire a populației, șansele ca sistemul actual al pensiilor de stat să îți ofere o pensie îndestulătoare sunt foarte scăzute.

Ca urmare a creșterii nivelului de trai și a progreselor medicinei, speranța de viață a crescut foarte mult, depășind vârsta de 80 de ani pentru locuitorii unor țări devoltate. Chiar și în Romania, speranța de viață a crescut de la 70 de ani în 1990 la 74 de ani în 2010. Este îmbucurător că vom trăi mai mult decât bunicii și străbunicii noștri, însă vom avea cu ce să ne finanțăm bătrânețile fără a apela la copiii noștri?

Din păcate, veștile nu sunt tocmai bune, cu alte cuvinte șansele ca pensia de stat să fie îndestulătoare pentru nevoile noastre de peste 15-30 de ani sunt foarte scăzute. De ce? Raspunsul este simplu. Sistemul nostru actual de pensii funcționează pe principiul PAYG (pay as you go) – statul colectează contribuții sociale de pensii de la salariați și le plătește imediat, către pensionarii actuali. Sistemul a funcționat până acum, întrucât numărul de salariați care contribuiau la Fondul de Pensii al statulului era mult peste numărul de pensionari (în 1990 aveam 8.2 mil salariați pentru 2.5 mil pensionari), însă lucrurile s-au schimbat în ultimii 20 de ani. În 2010, pensiile a 4.8 mil de pensionari erau finanțate de 4.4 mil salariați.

O soluție ar fi creșterea populației, însă nici aici veștile nu sunt bune. Populația României este în scădere, de la 23.2 mil în 1990 la 20.1 mil, potrivit Recensământului din 2011. Estimările instituțiilor internaționale (FMI, Banca Mondiala, UE sau BERD) arată că până în 2050 populația României va scădea în continuare și va ajunge undeva între 13.3 și 17 mil.

Estimările făcute în 2012 de vicepreședintele fostei Comisii de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, actuala Autoritate de Supraveghere Financiara (ASF), indicau că, în momentul în care cei născuți între 1967 și 1971 vor iesi la pensie, vor primi o retribuție lunară de maxim 15% din ultimul lor salariu.

Variantele de economisire

Odată ce am înțeles de ce este nevoie să economisim în următorii 15-30 de ani, haideți să vedem ce variante avem pentru plasarea lunară a banilor.

Întrucât orizontul tău investițional este îndelungat (15-35 de ani sau chiar mai mult), o pondere importantă din economiile tale lunare poate fi alocată investițiilor în acțiuni sau fonduri de acțiuni. Aceasta pentru că, de regula, pe perioade îndelungate de timp, acțiunile și indicii de acțiuni înregistrează randamente superioare dobânzilor bancare.

Dacă te gândești să investești în acțiuni, dar nu ai suficient timp pentru analiză și monitorizare, atunci fondurile pe acțiuni sunt mai potrivite pentru tine. Iar cum statisticile arată că rareori managerii fondurilor de acțiuni reușesc, pe perioade lungi de timp, să bată piața, atunci o varianta mai bună este investiția în fondurile tranzacționabile care replică indicii de acțiuni, denumite în engleză Exchange Traded Funds, pe scurt, ETF-uri. Acestea sunt gestionate pasiv, au costuri de administrare în general scăzute și oferă diversificare.

Un astfel de fond este ETF BET Tradeville (simbol BVB:TVBETETF), întrucât este listat la bursă și are ca obiectiv replicarea cât mai precisă a performanței celui mai important indice de acțiuni din Romania, indicele BET.

Cum ar funcționa o astfel de strategie

Primul pas constă în stabilirea unui procent (între 10 și 30%) din venitul tău lunar pe care să îl economisești. Alegi ulterior și ziua lucrătoare din fiecare lună în care faci plasamentele și respecți cu strictețe strategia. Folosind această strategie, tu vei cumpăra mai puține unități de fond în perioadele de vârf ale bursei și mai multe unități de fond în perioadele în care bursa înregistrează minime.

Hai sa vedem cum ar fi funcționat o astfel de strategie de la lansarea indicelui BET din 1997 și în ultimii 5 ani. Menționăm că exercițiul este strict ipotetic întrucât până la lansarea ETF BET Tradeville din 29.08.2012, la BVB nu se tranzacționa vreun instrument care să replice performanța indicelui BET. De asemenea, precizăm că rezultatele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare.

De la lansarea din septembrie 1997 până la 28.11.2014, o astfel de strategie ar fi adus un randament anual compus de 9.40%; cu alte cuvinte, investind 1000 lei în ultima zi lucrătoare din fiecare lună și cumulând astfel un total de 207,000 lei bani economisiți, randamentul final ar fi ajuns la 966,000 lei.

Dacă facem calculul pentru perioada 30.11.2009 – 28.11.2014, randamentul anual compus ar fi fost ceva mai scăzut, 4.77%; suma totală economisită ar fi crescut de la 61,000 lei la 77,000 lei.

Indicator Din 1997 În ultimii 5 ani
Randament anual 9,38 % 4,77%
Suma investită (RON) 207,000 61,000
Suma finală (RON) 966,000 77,000

Surse: www.bvb.ro; calcule proprii. Datele prezentate sunt bazate pe achizitii ipotetice ale indicelui BET. Randamentul anual este calculat dupa formula = [Suma finala/suma investita)^(12/nr luni dintre prima si ultima achizitie)-1]x100; Randamentul final este calculat dupa formula = (suma finala/suma investita – 1) x100.