Fondurile de investiții adună bani de la mai mulți investitori și îi plasează în diverse instrumente financiare cu scopul de a obține randamente pozitive.

Investiția într-un fond trebuie privită la fel ca investiția într-o afacere. De altfel, Warren Buffett, cel mai de succes investitor american al tuturor timpurilor, spune că atunci când achiziționezi o acțiune la bursă, cumperi de fapt o participație într-o afacere, nu un instrument financiar. Dacă afacerea este condusă bine și este profitabilă, în timp, vei beneficia de dividende și de aprecierea prețului acțiunii. Investiția pe care o faci tu într-un fond este, în sine, o afacere. Dacă fondul este administrat bine, în timp, prețul unității de fond va crește, iar tu vei beneficia direct de această apreciere.

Fondurile de investiții sunt înființate de regulă de către Societăți de Administrare a Investițiilor (SAI). Acestea stabilesc valoarea inițială a unității de fond, adună fondurile bănești plasate inițial de către investitori și emit fiecărui investitor un număr inițial de unități de fond corespunzător sumei depuse.

După înființare, SAI plasează sumele acumulate în valori mobiliare și instrumente financiare în funcție de specificul fondului. De exemplu, banii acumulați în fondul ETF BET Tradeville au fost folosiți în proporție de peste 95% pentru a cumpăra acțiuni ce intra în componența indicelui BET. Astfel, valoarea unității de fond ETF BET Tradeville fluctuează în funcție de evoluția acțiunilor indicelui BET.

De exemplu, la 2 ani de la listare, prețul unității de fond ETF BET Tradeville era cu 48% mai mare decât valoarea inițială. Valoarea unității de fond este calculată zilnic de către SAI și certificată de către Depozitarul Fondului , BRD – Groupe Societe Generale.

Pentru fondurile deschise, subscrierile și răscumpărările se fac zilnic. Astfel, pentru ETF BET Tradeville, prima zi de funcționare a coincis cu prima zi de listare a fondului la Bursa de Valori Bucuresti. Din acea zi, investitorii individuali pot cumpăra și vinde unități ETF BET Tradeville direct la bursă, prin intermediul unui broker, între orele 09:45 și 18:00, numărul minim tranzacționat fiind de o unitate.

Investitorii instituționali (fonduri de pensii, fonduri de investiții, etc) pot subscrie sau răscumpăra unități ale fondului ETF BET Tradeville direct de la SAI, numărul minim de unități fiind de 10.000. Tranzacția este intermediată de un Participant Autorizat.

Pentru fondurile închise de investiții, nelistate la bursă, subscrierile și răscumpărările se fac la intervale mai mari de timp. De pilda, Global Investing Fund se deschide pentru subscrieri și răscumpărări o dată la trei luni, în primele 5 zile lucrătoare din februarie, mai, august și noiembrie.

Subscrierile și răscumpărările se fac la valoarea unitară netă calculată și certificată pentru ultima zi lucrătoare din ianuarie, aprilie, iulie și octombrie.